Sejtettük, hogy Ecuadorban valahol van több óriási, exportra termelő banánültetvény. Aztán ahogy haladtunk délre, egyszer csak azt vettük észre, hogy az út két szélén ameddig csak a szem ellát, végig banánföldek vannak. A banánipar nagyon nagy üzlet, rengeteg embernek ad munkát, nem véletlenül hívják a gyümölcsöt zöld aranynak is. Mivel otthon is a mindennapjaink része a banán, mindenképp többet akartunk megtudni arról, hogy hogyan is kerül hozzánk ez a gyümölcs.

Banánültetvény-túrát azonban nem volt olyan egyszerű találni, sőt a legtöbb kapun hatalmas belépni tilos tábla van. Online keresgéltünk, de vagy 100$-os kategória lett volna, vagy válaszra sem méltattak. Így aztán, mivel egyik utolsó ecuadori éjszakánkat egy hotelben töltöttük, reggel rákérdeztünk a recepción, és a srác ismert valakit, aki ismert valakit, akinek megkaptuk a telefonszámát 😀 . Fél óra múlva le volt szervezve, hogy két faluval arrébb találkozunk az emberünkkel, aki elvezet minket egy organikus ültetvényre.
Talán ez is érdekelhet: Mi fán terem a kakaó? Ültetvényen jártunk Ecuadorban.

Meg is érkeztünk, és lépésről lépésre bemutatták nekünk az egész folyamatot:
A szüret egész évben zajlik. Az érett fürt leszedésével a tő is elhal, de a sarjai megmaradnak, ebből szaporítják tovább. Zacskó mindegyik fürtön van, segít távoltartani a rovarokat.

A fürtöket fellógatják egy csigás szerkezetre, azzal jutattják el őket az ültetvény távolabbi pontjairól egy nagy medencéhez. Itt feldarabolják őket 4-5 darabos kisebb fürtökre (ahogy mi találkozunk vele a boltokban), megmossák és válogatják a gyümölcsöket. Exportra csak a szinte tökéletes állapotban levő banánok kerülnek, amelyiken egy apró hiba vagy karcolás van, azt már nem szállítják, hanem helyben kerül feldolgozásra.
Így védik a gyümölcsöket a sérülésektől Mosás Szétvágva, válogatva Ez már hibásnak számít
Amikor szétvagdosnak egy fürtöt, a vágások helyén áttetsző, ragacsos anyag kezd szivárogni, ami mindent megfog és mindenhez ragad. Ennek eltávolítására mosás után lefújják a banánokat egy anyaggal, és csak ezután csomagolják őket. Egy doboznak 41 fontnak (kb. 18,5 kg) kell lennie.
Amerikába egy hét, míg Európába 3 hét alatt érkeznek meg a dobozok. Szállítás közben etilén gázban érlelődnek a gyümölcsök.
De miért is volt organikus ez a banánültetvény? Leginkább azért, mert az összes növényvédő és talajjavító szert helyben állítják elő természetes alapanyagokból óriási tartályokban. Míg a legtöbb ültetvény felett többször is elhúztak a permetező kisrepülők, itt komposztot használnak vegyszer helyett, hogy táplálják a növényeket, és a rovarűző szereket is olyan növényekből készítik, amiknek az illata riasztó hatású. Illetve az ültetvénynek Fair Trade minősítése is van, a plusz bevételt helyi egészségügyre, oktatásra és a munkások fizetésére fordítják.

Nagyon érdekes élmény volt egy ennyire hétköznapinak, mégis ismeretlennek számító gyümölcs termesztésébe bepillantást nyerni, biztos nem fogunk rá ugyanúgy nézni otthon a boltban ezután 🙂 .
Vélemény, hozzászólás?