Portóban járva a borkóstolás szinte kötelezőnek számít. A portói borok különlegesek és világhírűek. Technikailag a pincék nem Portóban, hanem vele szemben, Vila Nova de Gaia városka folyóparti részén helyezkednek el, míg a szőlészetek a Douro feljebbi szakaszán. Régen hajókkal hozták le Vila Nova de Gaiába a hordókat, és itt folyt a kereskedést, ma már a szállítást kamionok végzik, de a tárolást továbbra is sok pincészet Gaiában oldja meg, a turisták nagy örömére. A Douro-völgyet is meglátogattuk, erről itt olvashatsz.
Először egy nagy pincészet, a Calem látogatójegyét akartuk venni (14€/fő pincelátogatás + 2 pohár bor), végül a Quinta do Noval pincészetet választottuk, ahol ugyan nem volt vezetett séta a pincében, viszont a teraszon üldögélve megismerkedtünk ötféle típussal és a készítés folyamatával egy kedves sommelier által. Mi közösen kértünk egy borkóstoló menüt, ami 23€ volt, végül a kedvencekből kértünk még 1-1 pohárral.

A portói különlegessége, hogy 3-4 nappal az erjedés megkezdése után törkölypálinkával megállítják az erjedést, így édes és gyümölcsös marad, kb 20%-os alkoholtartalommal. Ennek a módszernek a kialakulása az 1700-as évekre nyúlik vissza, amikor Angliába exportálták a borokat, de azok a hosszú hajóút (2 hónap) alatt megecetesedtek és fogyaszthatatlanná váltak.
A felszolgált borok jobbról balra:
Extra Dry White
A fehér az egyetlen, amiből létezik „száraz” bor, mely így is a desszertborok édességével vetekszik. Nagyon finom citrusos jegyeket sikerült felfedeznünk benne, és ebből készül a Port tonic is, ami egy kellemes nyári koktél
Black Reserve
Minden évben kiválogatják melyek a legjobb fajták, és ezeket házasítják, így nagyon finom, állandó ízvilágú vörösbort tudnak forgalomba hozni.
LBV – Late Bottled Vintage
Azokból az évekből származik, amikor nem vezettek be külön évjáratot, hosszabb érlelés után töltik palackba (6-9 év), nagyon intenzív gyümölcsös íze van. Mi szűretlen formában fogyasztottuk. Ezeken a palackokon feltűntetik a szüret és a palackozás évét is.
1996 Vintage
Ezek az évjáratos borok, melyeket 2-3 évig tölgyfahordóban érlelnek. Érdekesség, hogy csak azokban az években indítanak új évjáratot, amikor a szőlő minősége megfelelő.
10Y Tawny
Van 10, 20 és 40 évig érlelt változata, szerintünk juharszirupra emlékeztető illata van, és nagyjából annyira édesnek is éreztük.
Ha Portóban jártok, ne hagyjátok ki a borkóstolás programot!