Amíg Bálint a motorokkal volt elfoglalva, én beiratkoztam egy egyhetes intenzív spanyol tanfolyamra. Az órák egy farmmal körülvett eco-hostelben (Eco Hostel Medellin) voltak, a hegyek között. A részvételi díjban a napi vega ebéd is benne volt, úgyhogy teljesen ideálisnak ígérkezett a kaland.
Na de mit is jelent az eco-hostel kifejezés? Ez tulajdonképpen egy permakultúra farm és egy hostel egybekötve. Az egész hely a fenntarthatóság jegyében működik, sok zöldséget, gyógy- és fűszernövényt a kertben termesztenek, az organikus hulladékot komposztálják, luffaszivacsot használnak a mosogatáshoz és bár tartanak tyúkokat (ők kapják az esetleges ételmaradékot) és kecskéket, de húst nem szolgálnak fel. Reggelente jógával indítják a napot.
„A permakultúra kifejezés a „permanent agriculture”, vagyis „állandó mezőgazdaság” szavakból származik. Az emberi környezetet és a mezőgazdasági rendszerek olyan elven való kialakítását jelenti, mely gyakorlatilag lemásolja a természetben található fenntartható, vagyis önmagukat fenntartó rendszereket állatok, növények és mikroorganizmusok segítségével.” – magyarmezogazdasag.hu
Mivel ez egy hostel, a legtöbben ott is alszanak egy hetet. Közben tanulnak spanyolul, vagy csak túrázgatnak a környéken, de olyan is volt, aki itt volt önkéntes és kerti munkát végzett. Nekünk van szállásunk a városban az önkénteskedés miatt, így felesleges lett volna ott aludnom, szerencsére külsősként is csatlakozhattam az órákhoz. Sajnos nem bíztam a már meglévő tudásomban annyira, hogy a haladó csoportot válasszam, de így legalább az alapok jobban el tudtak mélyülni. Négyen voltunk csak a kezdő csoportban, úgyhogy egész gyorsan haladtunk. Rajtam kívül egy angol pár és egy kanadai srác járt még az órákra. A „tanterem” az épület teraszán van kialakítva, gyönyörű kilátást kínálva a környező hegyekre. Néha el is bambultam 😀 .

Minden reggel kilenckor kezdődött az óra. A szállásunktól 20-30 perc sétára volt a hely hegymenetben, úgyhogy reggelente Bálint elfuvarozott motoron. Az többiek akkor fejezték be a reggelit általában, amikor megérkeztem. Az órák 90 percesek voltak, utánunk következett a haladó csoport. Óra után általában nekiálltunk a rengeteg házinak, vagy csak beszélgettünk a teraszon ebédig, ami dél-egy körül volt. A feladatlapokra nem lehetett írni, mert újra felhasználják a következő csoportnál. Mindenhol így kéne.

Nagyon jókat ettünk. Változatos és laktató fogásokat kaptunk, leginkább babból, csicseriborsóból, rizsből, krumpliból vagy lencséből összeállítva, és mindig volt hozzá friss saláta a kertből. Inni gyógyteát vagy kombuchát (erjesztett tea, fogyasztásának többek között immunerősítő, emésztéssegítő hatást tulajdonítanak ) lehetett, amit most kóstoltam először és nagyon tetszett. A beszélgetés az ebéd után is folytatódott, nagyon érdekes embereket ismertem meg. Mivel a társaságban többen is angol anyanyelvűek voltak, ezért ilyenkor főleg angolul beszéltünk, de lesz még alkalom gyakorolni a spanyolt. 🙂 Kora délután gyalog indultam haza vagy az irodába, ekkor már általában jó idő is volt. A délutánokat vagy a házival töltöttem, vagy volt, hogy be kellett segíteni valamit az üzletben.

Egyébként az itt beszélt nyelv valamennyire különbözik a spanyolországitól. A T/2 személyt is T/3-ban ragozzák (eggyel kevesebb ragozás, amit tudni kell 😀 ) és spanyol vosotros (ti) helyett az ustedes-t használják. Vannak még kisebb eltérések, de ezek a legszembetűnőbbek.
Áznak a kecskék Mindenhol bevezetném A terasz
[travelmap url=”https://vtimi91.travelmap.net/guatape” width=”100%” height=”600″]
Vélemény, hozzászólás?